Österlens södra kust består av ett unikt sandområde som avsatts som naturreservat för sina höga naturvärden. Här finns sanddyner, sandstränder, krattekskogar, tallskogar och öppna hedmarker med värdefull flora och fauna. Naturreservatet Backåkra i den norra delen av området berörs av Kåsebergaåsens östra utlöpare och består främst av öppna kuperade betesmarker. Från Rytterskulle (32 meter över havet) i östra delen av Backåkrareservatet har man en storslagen utsikt över hela området.
Från Löderups strandbad till Mälarhusen ligger ett stort naturområde som är skyddat i de två naturreservaten Hagestad och Sandhammaren. Här finns mäktiga sanddyner, som bildats av hav och vind. Flera av dynerna är mer än 10 meter höga och ligger i rader längs kusten upp till en kilometer in i landet. Fortfarande finns dyner som närmast kusten är "levande" d.v.s. vinden flyttar sanden till dynernas läsida. Vid Löderups strandbad i naturreservatet Hagestad pågår en omfattande stranderosion och på de senaste åren har över 50 meter strand blivit hav. Träd står som skelett på sanddynerna där det tidigare var frodig skog en bit från kusten eller faller ner i havet.
Under medeltiden var området täckt av ekskog, som med tiden blev allt mer intensivt utnyttjad. Detta bidrog till att sanden blottlades och började flytta på sig. Stora problem skapades för jordbruket i trakten då sandflykten var som värst och man försökte på olika sätt binda sanden. Genom skogsplanteringar på 1700- och 1800-talet lyckades man till slut stoppa sanddriften och nu har vegetationen återtagit större delen av dynområdet där det idag växer gles ek kratt, tallskog, blandlövskog och ljunghedsklädda gläntor. Fältskiktet i skogen karaktäriseras av liljekonvalj, krypande vildkaprifol, blåbär och olika gräs. Fågellivet är rikt och under försommaren kommer ofta östliga rariteter hit med ostvindar. Man kan få se härfågel, turturduva, lundsångare, mindre flugsnappare och till och med blåkråka.
Bland häckfåglarna kan nämnas sommargylling, som med sin nästan tropiska sång flöjtar under maj och juni. I övergången mellan krattskog och strand finns på dynerna ett ljunghedsområde där man kan påträffa växter som back- och fältsippa och olika gräs som ängshavre, röd- och fårsvingel. Yttersta dynerna mot havet har främst strandråg och strandrör och i svackorna kan man hitta saltarv, marviol, strandnärt, sodaört och spjutmålla. Området är stort och det finns risk att man går vilse bland de många dynerna. Vid första besöket är det därför bäst att hålla sig till markerade stigar. Genom området går Skåneleden som följer kusten och ansluter i Ystad och Simrishamn.
Lästips på Länsstyrelsens hemsida:
https://www.lansstyrelsen.se/skane/besoksmal/naturreservat/ystad/hagestad.html
https://www.lansstyrelsen.se/skane/besoksmal/naturreservat/ystad/sandhammaren.html
Skyddsjägarna bedriver skyddsjakt på Samfällighetens fastigheter på uppdrag av styrelsen för Löderups strandsbads samfällighetsförening. I samarbete med ett jaktlag bedrivs även skyddsjakt på vildsvin vid behov. Vid jakt sätts skyltar upp i vårt område som talar om att jakt pågår. Och som förebyggande åtgärd har vi låtit sätta upp ett elstängsel i vår östra gräns, för att i möjligaste mån förhindra att vildsvinen tar sig in på vårt område. Skyddsjakten omfattar också mård, mink och liknande djur, som ställer till skador både inomhus och utomhus på våra fastigheter. Vidare kan skyddsjägarna ta hand om skadade djur som upptäckts och i vissa fall, enligt lag, även anmälts till Länsstyrelsen.
Det är fastighetsägarnas ansvar att inte släppa ut ”sommarkatter” och djur som vistats i bur, i det fria när de själva återvänder hem efter sommaren. Sådana djur har svårt att klara sig i det fria, skaffa mat och överleva under den kalla årstiden. Det är att utsätta djuren för djurplågeri! Fastighetsägare som upptäcker sådana djur kan anmäla detta till Ystads kommun, på telefon 0411 – 57 70 00 så sätter kommunen ut burar och tar hand om djuren.
Enligt föreskrifter skall all skyddsjakt bedrivas med stor hänsyn till berörda fastighetsägare så att inga människor, djur eller egendom riskerar att skadas. Det är våra erfarna skyddsjägare väl medvetna om och har lovat att följa. Samfällighetsföreningen har två skyddsjägare som kan kontaktas vid behov via Rolf Jonsson. Tre jakttorn har satts upp av LSS, två i Björkbacken och ett i tallbacken norr om
Pastoralstigen. Jakt samordnas med jaktlaget inom vårt område.