Vatten

VATTENFÖRSÖRJNING


Samfällighetsföreningen har egen brunn och vattenverk som tillhandahåller mer än 10 m3 dricksvatten per dygn till mer än 50 personer. Därmed omfattas föreningen av Livsmedelsverkets föreskrifter om dricksvatten (SLV FS 2011:3).


Vattnet hämtas från Alnarpsströmmen via två borror på 86 meters djup. I genomsnitt distribueras ca 68 m3 vatten per dygn till föreningens ca 300 fastigheter, varav ca 25 är åretruntboende samt till intilliggande campingplats.


Meddelande angående vatten ska ske till Lindholms Värme som ansvarar för support och jour på anläggningen: 0411-52 41 23


Vid behov eller åtgärder vid försämrad vattenkvalitet sker information i Facebookgruppen: Löderups Strandbads Vänner samt på hemsidan.


KONTROLL AV VATTENKVALITET


Bedömning av dricksvattenkvaliteten enligt Livsmedelsverket:


Ett vatten som bedöms som tjänligt anses vara lämpligt som dricksvatten och för andra hushållsändamål. Om vattnet bedöms som tjänligt med anmärkning innebär det att vattnet har en mindre tillfredsställande sammansättning, som normalt inte bedöms medföra några hälsorisker. I vissa fall kan det dock innebära inskränkning i vattenanvändningen. Om vattnet bedöms som otjänligt innebär det att vattnet inte bör användas till dryck eller livsmedelshantering på grund av att hälsorisker föreligger.



KONTROLLPROGRAM


Samfällighetens styrelse har på begäran från tillsynsmyndigheten Ystad-Österlenregionens miljöförbund dokumenterat ett program för regelbunden undersökning av vattenkvaliteten i föreningens vattenverk och ledningsnät till användarna. Detta har godkänts och fastställts av miljöförbundets ledning den 27 januari 2014 och varit i kraft sedan dess. I programmet redovisas bl a provtagningspunkter och provtagningsfrekvenser, fysikaliska/kemiska och mikrobiologiska egenskaper i vattnet som skall undersökas vid varje provningstillfälle samt åtgärder som omedelbart skall vidtagas vid påtaglig försämring av vattenkvaliteten.   



Livsmedelsverket ställer följande krav på provtagningsfrekvens:


På utgående vatten från borrorna

Normal kontrollfrekvens skall vara fyra provtagningstillfällen per år gällande mikrobiologiska egenskaper och ett provtagningstillfälle per år gällande fysikaliska/kemiska egenskaper. Föreningen har valt att utöka till fyra provtagningstillfällen per år även för de fysikaliska/kemiska egenskaperna. Analysen omfattar 4 kemiska och 3 mikrobiologiska egenskaper.


På utgående vatten i ledningsnätet till användarna

Normal kontrollfrekvens skall vara fyra provtagningstillfällen per år hos fyra användare gällande mikrobiologiska egenskaper och fyra provtagningstillfällen per år hos fyra användare gällande fysikaliska/kemiska egenskaper. Analysen omfattar 10 kemiska och 4 mikrobiologiska egenskaper.


På utvidgad kontroll på utgående vatten i ledningsnätet till användarna

Utvidgad kontroll skall ske på dricksvattnet hos en användare en gång vartannat år gällande fysikaliska och kemiska samt mikrobiologiska egenskaper. Analysen omfattar 87 kemiska och 10 mikrobiologiska egenskaper.



VATTEN-FÖRSÖRJNINGEN I FRAMTIDEN


EU:s vattendirektiv säger: Vi ska ha tillräckligt mycket vatten av god kvalitet, både idag och imorgon.  Sverige har antagit detta direktiv och alla kommuner i landet arbetar därför för att säkerställa att vårt vatten klarar den utveckling och de förändringar som våra samhällen påverkas av. Ystad kommun har utifrån detta tagit fram en vattenplan som sträcker sig till år 2030.  I praktiken innebär det att det kommunala avloppsnätet kommer att byggas ut successivt på de orter där det saknas. I vattenplanen tydliggörs vilka områden i Ystads kommun som ska anslutas till det kommunala VA-nätet och när detta ska ske. Läs mer här på Ystad Kommuns hemsida för att se aktuell information.